zvani un uzzini vairāk 28 64 64 74
zvani un uzzini vairāk 28 64 64 74

Sievietes seksuālā disfunkcija – jauns problēmas risinājums ar cilmes šūnām

Sievietes dažādos dzīves posmos piedzīvo tādus simptomus kā maksts sausumu, sāpes dzimumakta laikā, seksuālās vēlmes trūkumu un grūtības sasniegt orgasmu. ASV veiktā pētījumā 43,1% sieviešu bija atzīmējušas vismaz vienu no šīm sūdzībām. Dažādās Eiropas valstīs apzinātie statistikas dati liecina, ka visbiežākā sūdzība ir pazemināta vēlme pēc seksuālās tuvības, un to piedzīvo 21-36% sieviešu.

Publikācijas apstiprina, ka, lai arī seksuālā disfunkcija ir sastopama visos vecumos, tomēr daudz biežāk tā skar skaisto dzimumu menopauzes un postmenopauzes periodā. Piemēram, Somijā veikta pētījuma dati atklāj, ka pat 70-80% sieviešu vecumā pēc 55 gadiem sūdzas par samazinātu libido.

Lai arī menopauze ir normāla novecošanās procesa daļa, tā tomēr maina hormonālo regulāciju un var negatīvi ietekmēt sievietes dzīves kvalitāti, arī seksuālajā jomā. Estrogēna līmeņa krišanās ir asociēta ar maksts sausumu, atrofiju, mazāku dzimumorgānu jutību, un tamdēļ arī zemāku seksuālo vēlmi. Arī reducēta testosterona producēšanās ir adekvāta menopauzes procesā, taču noved pie izteikta libido zuduma.

Šobrīd kā problēmas risināšanas metodes visbiežāk tiek rekomendēta nemedikamentozā terapija – fiziskās aktivitātes, joga, optimāls uzturs, psihoterapija, kā arī hormonus aizvietojošo medikamentu lietošana, kas pati par sevi ir ļoti efektīvs risinājums, taču ne visas sievietes to drīkst pielietot.

Šī iemesla dēļ tiek meklēti jauni risinājumi. Pēdējos sešos gados zinātnieki aktīvi strādā pie cilmes šūnu pētījumiem reproduktīvās veselības uzlabošanai. Eksperimentos pierādījies, ka mezenhimālās cilmes šūnas uzlabo olnīcu funkciju gan pacientēm ar priekšlaicīgu menopauzi, gan pēc ķīmijterapijas saņemšanas.

Cilmes šūnas spēj pozitīvi ietekmēt anatomiskās pārmaiņas, kas radušās vaginālās atrofijas rezultātā. Pēc terapijas palielinājās saistaudu, kolagēna un elastīna daudzums maksts gļotādā, kā arī gludo muskuļšķiedru apjoms. Turklāt klīniskajos pētījumos ar pacientiem nav konstatēti būtiski blakusefekti, kuru dēļ šādu terapiju nedrīkstētu pielietot.

Šobrīd (2023.) Vjetnamā noris pētījums ar mērķi, atklāt optimālākos cilmes šūnu ievades veidus , lai vēl labāk rūpētos par sieviešu pašsajūtu un seksuālo dzīvi. Šī pētījuma ietvaros sievietes, kuru dzīves kvalitāti negatīvi ietekmē seksuālā disfunkcija, saņem cilmes šūnu infūzijas. Dalībnieces tiek novērotas 12 mēnešu ilgā laika periodā – tiek objektīvi mērīti hormonu rādītāji pacienšu asinīs un subjektīvi tiek sekots līdzu dzīves kvalitātes uzlabojumiem.

Izmantotais avots:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9554747/#B51

Related Posts

Leave a Reply