zvani un uzzini vairāk 28 64 64 74
zvani un uzzini vairāk 28 64 64 74

Cilmes šūnu efektivitāte garīgo traucējumu gadījumos

Trauksmes traucējumi ar uzmācīgām domām, kas rada neērtumu, bažas, bailes un uztraukumu ir garīgie traucējumi jeb obsesīvi kompulsīvie traucējumi. Nevēlamās domas, sajūtas un bailes,  kas cilvēkam regulāri uzmācas, un kuras dēvē par obsesijām, noved pie atkārtotām, uzmācīgām darbībām – kompulsijām, kā piemēram, pārmērīgi bieža roku mazgāšanu, dzīvokļa kārtošanu, dažādu vārdu atkārtošanu, lietu krāšanu, nemitīgu pārbaudīšanu, vai tuviniekiem ir viss kārtībā. Šie ir tikai daži piemēri, taču skaidrs, ka jebkuras kompulsīvas darbības ietekmē pacientu dzīves kvalitāti un sociālo mijiedarbību ar apkārtējiem.

Joprojām nav pilnībā izpētīti slimības veidošanās iemesli, taču tiek uzskatīts, ka traucējumiem  ir multifaktoriāli cēloņi. Proti, lomu spēlē gan ģenētika, gan bioķīmijas izmaiņas smadzenēs, gan bērnības pieredze.

Šī slimība skar 2-3 % cilvēku, un visbiežāk sākums novērojams jau bērnībā vai pusaudža gados.  Konstatēts, ka kompulsijas ir populācijā daudz biežāk sastopamas, taču, lai cilvēkam noteiktu diagnozi, šīm darbībām ir jātiek veiktām vismaz stundu diennaktī. Viena no biežāk lietotajām metodēm traucējumu ārstēšanā ir kognitīvi biheiviorālā terapija. Šajā procesā pacients iemācās pretoties uzmācīgajām domām un novērst sekojošās darbības, taču dažkārt nākas pievienot arī medikamentozo terapiju, līdzīgu tai, ko pielieto depresijas ārstēšanā.

Lai vēl vairāk uzlabotu pacientu spēju iekļauties sociālajā vidē, mācībās un darba kolektīvā, tiek pētīta arī cilmes šūnu terapijas efektivitāte. Eksperimentālos modeļos jau sasniegti veiksmīgi rezultāti, jo cilmes šūnas “labo” bojātos neironus, kas iesaistīti kompulsīvās rīcības patoģenēzē. Tāpat cilmes šūnu īpašības pozitīvi ietekmēt imunoloģiskos un neirodeģeneratīvos procesus paver iespējas palīdzēt īpaši smagos obsesīvi kompulsīvo slimību gadījumos, kad ar psihoterapeitiskām metodēm nepietiek.

Izmantotais avots:
https://www.psychiatry.org/patients-families/obsessive-compulsive-disorder/what-is-obsessive-compulsive-disorder

https://www.mdedge.com/psychiatry/article/249211/mixed-topics/could-stem-cells-have-role-treating-mental-illnesses/page/0/3

Related Posts

Leave a Reply